Manuka Květový Med MGO 550+ 500 g

Med Manuka vzniká z nektaru keřů Manuka rostoucích v čisté, nedotčené oblasti Nového Zélandu.

Cena s DPH 2 999 Kč
-+
Kategorie: Manuka med
Kód: Manuka med 550+ 500 g
Záruka:
Výrobce: Manuka Health
Med Manuka se odlišuje od jiných evropských a tropických medů především svým původem. Tento med se vyrábí pouze v několika málo oblastech Nového Zélandu, které jsou přirozeným domovem vzácných keřů rodu Leptospermum scoparium.
 
Výzkumy provedené v roce 2022 ohledně obsahu methylglyoxalu v medech Mānuka MGO™ přinesly velmi povzbudivé výsledky. Z nich vyplývá, že skutečný obsah methylglyoxalu v medech Mānuka může být až o 400 mg vyšší, než deklaruje výrobce. Jedná se o přirozený jev, který je důsledkem procesu zrání medu v průběhu času.
 
V roce 2013 byla za účasti vlády Nového Zélandu zřízena pracovní skupina pro stanovení kritérií pro kvalifikaci včelích produktů označovaných jako medy Mānuka. Podle zprávy z července 2014 jsou medy Mānuka jednodruhové, vyrobené výhradně na území Nového Zélandu, v době kvetení keřů Mānuka, a z převážné většiny z nektaru rostlin druhu Leptospermum scoparium.
 
Medy by měly být charakterizovány dalšími vlastnostmi, jako jsou: odpovídající rozsah vodivosti, jedinečná chuť popisovaná jako minerální, lehce hořká; výrazná aromatická vůně s tóny vlhké půdy a vřesu; přítomnost pylu charakteristického pro keře Mānuka a složek, jako je methylglyoxal (MGO™) (Science and Characterising Manuka Honey – Current and Future Science to Support a Definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government, July 2014).
 
MGO™ je zkratka pro methylglyoxal – přírodní látku uznávanou vědci jako charakteristickou složku medů Mānuka, která je odlišuje od ostatních medů dostupných na trhu díky vysokému obsahu této látky. Výzkum složení medů Mānuka a methylglyoxalu vedl profesor Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech, jeden z předních světových vědců v oblasti potravin. Závěry profesora Henleho byly podpořeny novozélandskými vědci, včetně profesora Molana, průkopníka výzkumu medů Mānuka. Tak byla vyvinuta metoda měření a hodnocení kvality medů Mānuka - MGO™, která je objektivní a opakovatelná.
 
Společnost Manuka Health New Zealand je průkopníkem a lídrem vědecké metody MGO™ a vedoucím exportérem vysoce kvalitních medů Mānuka. Jako první zavedla označení obchodní kvality medů Mānuka metodou měření methylglyoxalu - MGO™ (od roku 2007) a výrazně ovlivnila vědeckou a úřední práci spojenou s kvalitou medů Mānuka na Novém Zélandu i ve světě 
 
Med obsahuje methylglyoxal v množství přes 550 mg/kg (přírodní složka, která se ve významném množství nachází pouze v některých medech Mānuka).
 
Nutriční hodnoty
Hodnota Na 100 g Na 15 g* (porce)
Energetická hodnota 1400 kJ / 335 kcal 210 kJ / 50 kcal
Tuky 0 g 0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0 g 0 g
Sacharidy 82,1 g 12,3 g
- z toho cukry 82,1 g 12,3 g
Vláknina 0 g 0 g
Bílkoviny 0 g 0 g
Sůl 0,03 g 0 g
Methylglyoxal > 55 mg > 8,25 mg
*15 g (3 lžičky) = denní porce. Dóza obsahuje přibližně 33 porcí.
 
Balení 500 g při denním užívání tří lžiček vydrží přibližně měsíc.
 
Med je nejlepší konzumovat ráno nalačno v množství 2-3 lžičky, nebo 1 lžičku 2-3krát denně, půl hodiny před jídlem.
 
Skladujte při pokojové teplotě.
 
Čistá hmotnost: 500 g
 
Země původu medu: Nový Zéland
 
Země výroby: Nový Zéland
 
Po dlouhou dobu byla charakteristika medu Mānuka měřena pomocí testů, které vykazovaly velké odchylky, a skutečný zdroj jedinečnosti medu Mānuka zůstával téměř 15 let neznámý. Až v roce 2008 provedla skupina vědců pod vedením profesora Thomase Henleho z Technické univerzity v Drážďanech výzkumy, díky kterým dnes můžeme zkoumat kvalitu medu Mānuka s opravdovou vědeckou přesností.
 
„Poprvé jsme schopni jednoznačně prokázat, že za jedinečnost medu Mānuka je přímo zodpovědný přirozeně se vyskytující methylglyoxal.“ – Prof. Thomas Henle, Technická univerzita v Drážďanech, 2008
(uvedeno v časopise Molecular Nutrition and Food Research, v lednu 2008: originální text v angličtině, rozhovor s prof. Henlem v polštině)
 
Tato stejná vědecká studie ukázala, že med Mānuka MGO™ je dosud jediným potravinářským produktem na světě, který obsahuje tak vysokou koncentraci přirozeně se vyskytujícího methylglyoxalu – v rozmezí od 30 mg/kg až po více než 800 mg/kg. Pro srovnání, průměrný obsah této látky v jiných medech na světě je 3,1 mg/kg.
 
Profesor Thomas Henle doporučuje konzumaci medu s obsahem alespoň 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+)

káva